Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Milo Manara, ο μετρ του ερωτικού κόμικ

Ο Milo Manara γεννήθηκε το 1945 στο νότιο Τιρόλο της Ιταλίας και πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρισμένους και αμφιλεγόμενους σχεδιαστές ερωτικού κόμικ...


Το 1969 και χάρη της γυναίκας του ανακάλυψε τον κόσμο του κόμικ και όπως λέει αργότερα και ο ίδιος, ''Ήταν μια ευκαιρία να δημιουργήσω τον δικό μου ρόλο στην κοινωνία''. Το ντεμπούτο του έγινε με το ''Genius'', μια σειρά εικονογραφημένων βιβλίων τσέπης.

Πολλοί των χαρακτηρίζουν ως μισογύνη και υποστηρίζουν πως αντικειμενοποιεί τις γυναίκες των ιστοριών του και ότι ο μόνος ρόλος τους είναι το σεξ. Ο ίδιος όμως δηλώνει λάτρης των γυναικών και πως λαμβάνει υπόψη τις δικές τους φαντασιώσεις, γιατί τις βρίσκει πιο ενδιαφέρουσες. Εδώ καταρρίπτεται η φημολογία ότι η δουλειά του είναι η σχεδιαστική πραγματοποίηση των ανδρικών φαντασιώσεων, αντιθέτως είναι οι φαντασιώσεις των γυναικών που έχει γνωρίσει ζωγραφισμένες από τα χέρια του.

Ο ίδιος λέει σε διάφορες συνεντεύξεις του: ''Ενας άνδρας που αγαπά τις γυναίκες δεν τις βάζει ποτέ κάτω από το μικροσκόπιο προς αυστηρή εξέταση. Η ομορφιά είναι ένας τρόπος να αναπαραστήσεις τον ερωτισμό. Αλλά δεν υπάρχει η ιδανική ερωτική γυναίκα. Αυτό που υπάρχει κάθε φορά είναι ένας τύπος γυναίκας που εξυπηρετεί την πλοκή της ιστορίας. Εγώ φιλτράρω την πραγματικότητα που βλέπω τριγύρω μου και δημιουργώ εξιδανικευμένες εικόνες. Είμαι της σχολής Φελίνι και όχι της σχολής του ρεαλισμού. Για εμένα είναι σημαντικό το ονειρικό και το φανταστικό στοιχείο''.

Μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές κόμικ είναι το ''Click'': η πουριτανή Κλαούντια όπου η σεξουαλικότητας της και οι ορμές της ελέγχονται από ένα τηλεχειριστήριο που βρίσκεται στα χεριά του πρώην ψυχολόγου της.



Πηγές: tovima.gr, el.wikipedia.org

2 σχόλια: