Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Barbara kruger η Αντάρτισσα Σημειολόγος

Barbara kruger, Αμερικανίδα καλλιτέχνης γεννημένη 26 Ιανουαρίου 1945. Έγινε γνωστή διεθνώς τη δεκαετία του '80 με το παρατσούκλι ''αντάρτισσα σημειολόγος''. Τα τολμηρά και λακωνικά της μοντάζ- αφίσες συνδύαζαν με πολύ έξυπνο τρόπο λέξεις και εικόνες.

Το μεγαλύτερο μέρος των έργων της είναι...


ασπρόμαυρες φωτογραφίες, είτε δικές της, είτε δανεισμένες από διάφορες πηγές, όπως ένα τυχαίο διαφημιστικό φυλλάδιο στο δρόμο μέχρι νωπογραφίες του Μιχαήλ Άγγελο, σε συνδυασμό με αφοπλιστικά σλόγκαν σε κόκκινο, άσπρο και μαύρο χρώμα.Τα έργα αυτά ήταν συνήθως επικριτικά, έθεταν πολιτικά και φεμινιστικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα σχετικά με την εξουσία.

Από εικαστικής άποψης, ήταν φανερό ότι η τέχνη της Kruger προερχόταν από τις συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στη διαφήμιση και την σελιδοποίηση των περιοδικών. Βασικό χαρακτηριστικό των έργων της ήταν ο διαφοροποιημένος τρόπος με τον οποίο ''επερωτούσαν'' ή ''καλούσαν'' τους θεατές, συχνά ανάλογα με το φύλο τους. Ο θεατής αναγκάζονταν να αναρωτηθεί μήπως αυτό το ''εσύ'' στη λεζάντα αναφέρονταν σε αυτόν, μήπως είναι αυτός που κατηγορείται ή νουθετείται.


Τα έργα της Kruger προσφέρονταν στην αγορά μέσω ιδιωτικών αιθουσών τέχνη. Το ευρύτερο κοινό όμως, ήρθε σε επαφή μαζί στους δρόμους αφού παρουσιάζονταν σε ταμπλό, αφίσες, ηλεκτρονικές επιγραφές, μπλουζάκια, πλακάτ και έντυπα.

Το 2001 της απονεμήθηκε το βραβείο MOCA Distinguished Women in the Arts. Το 2005 την συμπεριλάβανε στη Μπιενάλε της Βενετίας και επίσης κατέκτησε το βραβείο Leoned'Oro για το σύνολο του έργου της.



Πηγές: Η τέχνη στην εποχή των μέσων μαζικής επικοινωνίας, του John A. Walker & wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου