Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

O Μικρός Ήρως του Στέλιου Ανεμοδουρά

Είχα τους ενδοιασμούς μου προτού ξεκινήσω να γράφω για τo συγκεκριμένo κόμικ. Οι εποχές που ζούμε είναι ''εύφλεκτες'' και πολύ εύκολα γίνονται παρεξηγήσεις. O Στέλιος Ανεμοδουράς όταν έγραφε το κόμικ, αυτό που ήθελε ήταν να περιγράψει την ηρωική στάση του  ενωμένου ελληνικού λαού απέναντι στους φασίστες και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.
Τα ιδανικά που προσπαθούσε να εμφυσήσει στην νεολαία μέσα από τα κόμικ του ήταν η αγάπη, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η φιλία και η αλληλεγγύη. Στην λέξη πατριωτισμός που χρησιμοποιούσε δεν χωρούσαν σε καμιά περίπτωση ταγματασφαλίτες, δωσίλογοι, χίτες και λοιποί προδότες. Στην πατρίδα που πολεμάει τον φασισμό είμαστε αδέλφια λευκοί, κίτρινοι, μαύροι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι αλλά και Άθεοι. Επειδή όμως διανύουμε μια περίοδο όπου διάφορα φασιστοειδή προσπαθούν να καπηλευτούν ή να παραχαράξουν την ιστορία, ας είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, και σε περίπτωση που  τύχει να δείτε κανέναν από αυτούς με τα ξυρισμένα κεφάλια που χαιρετάνε τον ήλιο να κρατάνε το περιοδικό, μην διστάσετε να τους κοκκινίσετε τον σβέρκο.                                                    

                                                    
Ο Μικρός Ήρως ήταν εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς και διάνθισε με σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου για μία ολόκληρη 16ετία, από το1953 έως το 1968 όταν και διακόπηκε για λόγους που είχαν άμεση σχέση με την επιβολή λογοκρισίας που εφάρμοσε το τότε δικτατορικό καθεστώς.
Τέσσερα ηρωικά ελληνόπουλα, ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί - φάντασμα, η γλυκιά Κατερίνα, ο διαρκώς πεινασμένος Σπίθας και ο Διαβολάκος, αγωνίζονται, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, για ένα καλύτερο σήμερα κι ένα ακόμη πιο αισιόδοξο αύριο. Μέσα από τις περιπέτειές τους, μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο ηρώων όπου προτεραιότητα έχουν αξίες όπως η αγάπη για την ελευθερία και την πατρίδα, το μίσος κατά της τυραννίας και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ο "Μικρός Ήρως" επανεκδόθηκε αρκετές φορές, είτε υπό μορφή κόμικς πλήρους εικονογράφησης (1968-71), είτε υπό μορφή κειμένου με εικόνες (1975), είτε υπό μορφή συλλεκτικών τόμων (1986).
Η θεατρική του μεταφορά έγινε από το ΚΘΒΕ την περίοδο 2012/2013 σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
Τις συνολικά 90 παραστάσεις παρακολούθησαν 17.750 θεατές





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου