Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Breaking Bad Η αποτίμηση της σειράς (Με την ματιά μιας φαν)

Διαβάζοντας την υπόθεση της δραματικής τηλεοπτικής σειράς Breaking Bad σε διάφορους ιστότοπους, για κάποιον που δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, η ιστορία πολύ πιθανόν να του φανεί βαρετή και καθόλου πρωτότυπη. Ένας μεσήλικας, χαμηλόμισθος, οικογενειάρχης δάσκαλος χημείας στο Albuquerque του New Mexico διαγιγνώσκεται με καρκίνο των πνευμόνων και αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του
, σε συνεργασία με πρώην μαθητή του, για να παράγει crystal meth (κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη) μπαίνοντας στον κόσμο της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών φτιάχνοντας το καλύτερο ποιοτικά προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά. Όλα αυτά με κίνητρο να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της οικογένειας του γνωρίζοντας ότι του απομένουν μόλις δύο χρόνια ζωής.

Κάπως έτσι μας εισάγει από το πρώτο επεισόδιο ο Vince Gilligan στην ιστορία του Walter White παρουσιάζοντας μας έναν χαρακτήρα ιδιοφυία στη χημεία μεν, παρόλα αυτά φιλήσυχο, συμπαθή και αρκετά δειλό όσον αφορά τις αποφάσεις που έχει πάρει στη ζωή του. Αρχικά η μόνη του ανησυχία είναι ο Hank ο οποίος εργάζεται στη δίωξη ναρκωτικών και αποτελεί μέλος της οικογένειας του Walter. Ξεκινώντας λοιπόν το ταξίδι του στον κόσμο της παρανομίας οι θεατές παρακολουθούν την εξέλιξη του χαρακτήρα βήμα βήμα, τα διλήμματα και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει προσπαθώντας να διατηρήσει low profile ως οικογενειάρχης και να προστατεύσει τα αγαπημένα του πρόσωπα από κάθε κίνδυνο που προκύπτει λόγω των σχέσεων του με τους εμπόρους ναρκωτικών.

Για τον λόγο αυτό πιθανόν οι πρώτες σεζόν να μοιάζουν βαρετές σε κάποιους όμως ο Gilligan προσπαθεί να παρουσιάσει με όλες τις λεπτομέρειες την ψυχοσύνθεση του Walter White και τον εσωτερικό του ‘’πόλεμο’’ μεταμορφώνοντας τον σταδιακά, εμφανώς από την τέταρτη σεζόν, σε έναν αδίστακτο, ματαιόδοξο επιχειρηματία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να επιτύχει τους σκοπούς του, εξουδετερώνοντας με έξυπνους τρόπους τους αντιπάλους του (βλέπε μεξικάνικο καρτέλ, Gus Fring, Mike) πάντα με μεθοδικότητα, manipulation και φυσικά... λογική.

Φτάνοντας λοιπόν στην τελευταία σεζόν με τίτλο ''ALL HAIL THE KING'' είναι εμφανές πως ο Walter έχει χάσει τον έλεγχο των πράξεων του και πλέον ο Hank έχει ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του Heisenberg ο οποίος αναζητά στοιχεία για να τον συλλάβει. Διατηρώντας την ψυχραιμία του όπως σε κάθε επεισόδιο ο Walter προειδοποιεί τον Hank να κινηθεί προσεκτικά απειλώντας τον έμμεσα, Φυσικά έχει χάσει από το πλευρό του λόγω των κακών χειρισμών του τον συνεργάτη του Jesse Pinkman που έχει στραφεί εναντίον του και συνεργάζεται με την δίωξη ναρκωτικών δίνοντας τους στοιχεία εναντίον του.

Λίγο πριν το τελευταίο επεισόδιο και αφού πλέον ο πρωταγωνιστής παλεύει μόνος του έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη ακόμα και της οικογένειας του, με τον καρκίνο να έχει επιστρέψει και να καταβάλει τον οργανισμό του, χάνει το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων από εμπόρους-εκτελεστές-νεοναζί οι οποίοι δεν διστάζουν να τον υποτιμήσουν και να του κλέψουν ότι του έχει απομείνει... Η μόνη λύση είναι να μείνει ασφαλής σε ένα απομονωμένο μέρος, με τη βοήθεια κατάλληλων ανθρώπων, καθώς είναι πλέον ο number 1 καταζητούμενος του New Mexico. Αυτή λοιπόν η φυγάδευση είναι που μας κάνει εντύπωση επειδή είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που βλέπουμε τον Walter να έχει έρθει σε πλήρες αδιέξοδο και να μην μπορεί να χειριστεί τις καταστάσεις.. Και κάπου εδώ, στο τελευταίο επεισόδιο, έρχεται η έκρηξη του πρωταγωνιστή...

Έχοντας μαζέψει όσες δυνάμεις (ψυχολογικές και σωματικές) του έχουν απομείνει καταστρώνει ένα σχέδιο εκδίκησης περισσότερο για προσωπική λύτρωση και ικανοποίηση αφού τα χρήματα δεν είναι πλέον το κίνητρο του. Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου δεν γίνεται αντιληπτό το τί ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Walter είσαι όμως σίγουρος πως όλη αυτή η μεθοδικότητα, η ακρίβεια οι αργές και σταθερές κινήσεις του είναι άκρως ανησυχητικές για τους ανθρώπους που πρόκειται να εκδικηθει... Παρακολουθώντας τα τελευταία λεπτά του επεισοδίου με τις ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη, βλέποντας όλους όσους πρόδωσαν τον πρωταγωνιστή να αργοπεθαίνουν μπροστά στα μάτια του μόνο συγκίνηση και λύτρωση μπορεί να νιώσουν οι θεατές. Ο Gilligan καταφέρνει να αφήσει τους φαν ικανοποιημένους παρόλο που σκοτώνει τον ήρωα του. Ένας λόγος ακόμη που αποδεικνύει ότι η σειρά έιναι ένα αριστούργημα και τα πρωτότυπα σενάρια και σκηνοθεσία δεν αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας.

Το Breaking Bad με λιτή και προσεγμένη σκηνοθεσία, εξαίσιο σενάριο και φυσικά την απίστευτη ερμηνεία του διχασμένου Bryan Cranston έκανε το κοινό να δεθεί με τον ‘’ψυχοπαθή’’ χαρακτήρα του Walter, να δικαιολογήσει κάθε του πράξη αφου όπως παραδέχεται και ο ίδιος ό,τι έκανε, το έκανε για τον εαυτό του, επειδή του άρεσε...

Nicole pap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου