Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

True Detective: Η σειρά που περιμέναμε



Το Breaking Bad τελείωσε αισίως και ο χειμώνας του Game of Thrones όπως πάντα θα μας έρθει κατά τον Απρίλιο... Ξέρω υπάρχουν πολλές καλές σειρές να γεμίσουν το κενό, αλλά η νέα σειρά που πιστεύω ξεχωρίζει για φέτος είναι το True Detective της ΗΒΟ.


Η σειρά εξιστορεί τις ζωές δύο μπάτσων του τμήματος ανθρωποκτονιών της πολιτείας της Louisiana, καθώς προσπαθούν να λύσουν μια υπόθεση ενός κατά συρροή δολοφόνου. Πριν παρακολουθήσω το πρώτο επεισόδιο σκέφτηκα ακριβώς αυτό που σκεφτήκατε και εσείς μόλις τώρα: δυο μπάτσοι, δολοφονίες, μια από τα ίδια!. Όχι ότι δεν υπάρχουν κάποια κλισέ ανάλογων ταινιών-σειρών, όμως το True Detective είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια αστυνομική σειρά.




Αυτό που ξεχωρίζει με τη πρώτη ματιά είναι το βαρύγδουπο δίδυμο,  Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club, Mud) και Woody Harrelson (White Men Can't Jump, Natural Born Killers) σε καταπληκτικές ερμηνείες δυο εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων. Ο πρώτος ερμηνεύει τον πανέξυπνο, πεσιμιστή, με σκοτεινό παρελθόν ψυχάκια ενώ ο δεύτερος είναι ο κλασσικός οικογενειάρχης μπάτσος που αφού τσιλημπουρδίσει με την δικαστική υπάλληλο θα γυρίσει το ίδιο βράδυ σπίτι για να παρακολουθήσει football πίνοντας Bud.

Και για να καταλάβατε πόσο ψυχάκιας είναι ο χαρακτήραος του  Matthew McConaughey παραθέτουμε την παρακάτω ατάκα:

People... I have seen the finale of thousands of lives man. Young, old, each one was so sure of their realness. That their sensory experience constituted a unique individual. Purpose, meaning. So certain that they were more than a biological puppet. Truth wills out, everybody sees once the strings are cut off all down.

Όμως την ατάκα της σειράς και ίσως την ατάκα της χρονιάς την λέει ο χαρακτήρας του Woody Harrelson, Detective Martin Hart που ακούγεται στο παρακάτω βίντεο (μετά τα 20sec).





Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται με απανωτά μπρος πίσω καθώς οι δυο πρωταγωνιστές, κάπου στη μέση χρονολογικά της πλοκής, δίνουν συνεντεύξεις ξεχωριστά σε αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση που υποτίθεται ότι το δίδυμο είχε λύσει χρόνια πριν.

Σκηνοθετημένο από τον Cary Joji Fukunaga και με σενάριο του Sin Nombre το True Detective είναι στην ουσία ένα 8ωρο σκοτεινό, ατμοσφαιρικό φιλμ που ξετυλίγει αργά και σταθερά μια πολύπλοκη ιστορία στην αφιλόξενη ατμόσφαιρα του αμερικάνικου νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου