Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τα καλύτερα νέα μουσικά βιβλία!

Με αφορμή την αυτοβιογραφία του Morrissey η οποία μέσα στην πρώτη κιόλας βδομάδα της κυκλοφορίας της έγινε Best Seller στην Αγγλία, πουλώντας πάνω από 35.000 αντίτυπα, η ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ αποφάσισε να σας παρουσιάσει τα καλύτερα ''μουσικά'' βιβλία που κυκλοφορούν.
Σίγουρα μέσα από αυτήν την λίστα θα βρείτε βιβλία κατάλληλα γι να χαλαρώνετε στον ελεύθερο χρόνο σας, αλλά και ας μην ξεχνάμε ότι οι γιορτές πλησιάζουν και θα χρειαστείτε δώρα. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα καλογραμμένο βιβλίο.



Morrissey Αυτοβιογραφία



Το λες μέχρι και το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς αν φτιάχνεις φαχίτας με πλευρώτους, ζεις ακόμα με τους γονείς σου ή δεν έχεις αποκαλύψει σε περισσότερους από 3 ανθρώπους τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό. Ο Moz κυκλοφορεί την πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του, την οποία συνοδεύει τρομερό παρασκήνιο (στις 13/9 δημοσιευόταν η είδηση ότι ακυρωνόταν το πλάνο έκδοσης και 5 μέρες αργότερα όλα ξαναγίνονταν ομαλά). Αρκεί να πούμε ότι απαίτησε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στη σειρά Classics. Ναι, μαζί με το Συμπόσιο του Πλάτωνα. Και την ομηρική Οδύσσεια. Φυσικά, ο βρετανικός Tύπος έχει βγάλει φλεγματική χολή, κράζοντας τη μεγαλομανία του ήρωά μας και, κυρίως, το δουλικό κριτήριο της ετικέτας, κριτικές ακόμα δεν υπάρχουν, ενώ η σύνοψη υπόσχεται τα πάντα για τη ζωή Του από την πρώτη μέρα της γέννησης μέχρι σήμερα.
Κυκλοφόρησε στις 17/10

Creation Stories: Riots, Raves and Running a Label



Κι άλλη αυτοβιογραφία μιας πολύ σημαντικής βρετανικής περσόνας για το βρετανικό indie των δεκαετιών του '80 και του '90. Χρόνια που ο Σκωτσέζος Alan McGee πέρασε παίρνοντας ναρκωτικά, ανακαλύπτοντας και προωθώντας μπάντες όπως οι Jesus And Mary Chain, οι My Bloody Valentine και οι Oasis και συμμετέχοντας σε οργιαστικά πάρτι στα γραφεία της θρυλικής Creation Records, την οποία παραδόξως διοικούσε. Μέχρι να πάθει το επίσης θρυλικό breakdown στα mid 90s κι αποσυρθεί για λίγο καιρό. Υποθέτουμε ότι το βιβλίο θα είναι κάπως... έτσι
Κυκλοφορεί στις 7/11


Yeah Yeah Yeah: The Story of Mode




O Bob Stanley, ιδρυτικό μέλος των Saint Etienne για να μην ξεχνιόμαστε, επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία της pop μουσικής από το 1952 μέχρι σήμερα. Ακούγεται κάπως φιλόδοξο, συμπεριλαμβάνει όλα τα κύρια μουσικά είδη αυτού του 60χρονου timeline και δεν αποσυνδέει τη μουσική από τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται, προωθείται κι αναπαράγεται. Ο ίδιος λέει ότι ήθελε να δει τι κερδίσαμε, τι χάσαμε και τι παραδόθηκε από γενιά σε γενιά κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων. Μοιάζει με τη μουσική εγκυκλοπαίδεια που ανατρέχεις για να επιλύεις ποπ διαφωνίες.
Κυκλοφόρησε στις 23/9


The Beatles - All These Years: Tune in



Ο Mark Lewisohn είναι συγγραφέας και ιστορικός, αλλά θα μπορούσε να δηλώνει στην εφορία απλώς “Beatles expert”. Έχει επιμεληθεί διάφορα projects για τα Σκαθάρια κι αυτή είναι μάλλον η πιο φιλόδοξη απόπειρά του: μια τρίτομη βιογραφία με άπειρο, όπως φαντάζεστε, υλικό. Το πρώτο μέρος είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον, καλύπτοντας τα άγουρα, άγνωστα, άσημα χρόνια που πέρασαν μεταξύ Λίβερπουλ κι Αμβούργου.
Κυκλοφόρησε στις 10/10


A Scene In Between: Tripping Through the Fashions of UK Indie Music



Καιρός ήταν. Έλειπε από τη βρετανική βιβλιογραφία μια έκδοση που να αποτελεί το αντίστοιχο ''Rip it Up and Start Again" για την indie βρετανική σκηνή των 80s που προετοίμασε τον όλεθρο που εξαπέλυσαν τα πετάλια των shoegazers. Μπάντες όπως οι Vaselines, οι Pastels και οι Television Personalities, «ρεύματα» όπως τα C81-C86 και μουσικές εφευρήματα σαν το anorak pop αντιπροσωπεύουν τα αουτσάιντερ του ελιτισμού που αγαπάμε. Πάει γάντι με αυτή τη συλλογή που σας παρουσιάσαμε το καλοκαίρι και φυσικά συνίσταται σε όσους είδαμε το "Prisoners" και στο πρόσωπο του Paul Dano αναγνωρίσαμε έναν νεαρό Kevin Shields circa "Loveless".
Κυκλοφόρησε στις 14/10


Facing The Other Way: The Story Of 4AD



Έγραφα το καλοκαίρι στο άκουσμα της είδησης ότι ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει η βίβλος μιας από τις σημαντικότερες ετικέτες των τελευταίων 30 χρόνων: "(…)Απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για ένα καθοριστικό label. Είναι ένα επίσημο χρονικό 800 σελίδων (μέχρι τα Χριστούγεννα θα το έχουμε τελειώσει) με εξώφυλλο σχεδιασμένο από τον Vaughan Oliver, τον άνθρωπο που μαζί με τον Peter Saville άλλαξε τη σχέση graphic design και δισκογραφίας κι ανέκδοτες ιστορίες-διηγήσεις ακόμα κι από το θρυλικό Ivο Watts-Russell που παραδοσιακά εχθρεύεται τη δημοσιότητα. Αν γλιστράει λίγο η οθόνη σας είναι γιατί μας τρέχουν τα σάλια για στιγμιοτυπα που (λογικά θα) ξεκινούν από το πώς προέκυψε το όνομα (1980 FORWARD > 1980 FWD > 1984 AD > 4AD) και σίγουρα θα περιλαμβάνουν τις στοιχειωμένες μέρες τωνBauhaus, τους Dead Can Dance πριν τα ρεμπέτικα, την καθιέρωση μέσω Cocteau Twins του επιθέτου «αιθέριος» ως βασικού μουσικογραφικού προαπαιτούμενου (συν τους ομηρικούς καβγάδες που ταυτίστηκαν με την ύπαρξή τους), τις άγριες μέρες του Cave στους Birthday Party, το αποκορύφωμα που λέγεται This Mortal Coil. Κι ακόμα άθλιους οικονομικούς χειρισμούς, βουνά κοκαΐνης, το indie άνοιγμα στην Αμερική με Pixies και Throwing Muses, μεταξύ άλλων, την απρόσμενη εμπορική επιτυχία του “Pump Up The Volume”, τη μάχη με το corporation που διέλυσε το μυαλό του Watts-Russell και τον έστειλε αυτοεξόριστο στο L.A. ενώ το label απορροφούσε ξανά η Beggars Group. Φτάνοντας στο πολυσυλλεκτικό σήμερα που χωράει τον Zomby, τους National, την St. Vincent, τους Deerhunter και τους Camera Obscura».
Δεν παίρνουμε τίποτα πίσω, εκτός από το ότι η έκδοση εκτείνεται τελικά σε 650 σελίδες και μέχρι τα Χριστούγεννα είναι ζήτημα να έχουμε διαβάσει το μισό.
Κυκλοφόρησε στις 26/9

Τhe KLF : Chaos, Magic and the Band who Burned a Million Pounds




Ο John Higgs καταγράφει την ιστορία της βρετανικής μπάντας που ξεκίνησε ως μια καταστασιακή φάρσα του Bill Drummond και του Jimmy Cauty και κατέληξε σε ένα αξιοσημείωτο πείραμα πάνω στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Όπως λέει κι ο συγγραφέας «το βιβλίο μιλάει περισσότερο για τον ντανταϊσμό και τον Carl Jung, τον Alan Moore και τον Harpo Marx, τη θεωρία συνωμοσίας των Illuminati και το Τρίο Στούτζες παρά για την μπάντα». Ελπίζουμε, όμως, αφού το λέει και στον τίτλο, να αποκαλύπτει αν ήταν αληθινά χαρτονομίσματα εκείνο το 1 εκατομμύριο λίρες που έκαψαν στις 23 Αυγούστου του 1994 στη νήσο Jura της νοτιοανατολικής Σκωτίας, μπροστά στα μάτια εμβρόντητων δημοσιογράφων που δεν ήξεραν για ποιο λόγο είχαν προσκληθεί εκεί.
Κυκλοφόρησε στις 26/9


That Close


Ο frontman των Madness μοιάζει κάπως ξεπερασμένος κι ανεπίκαιρος, αλλά η αυτοβιογραφία του θα είναι σίγουρα ένα ωραιότατο μουσικό άρλεκιν που θα καταβροχθίζεται χωρίς πολλές δεύτερες σκέψεις. Και σίγουρα θα έχει κάτι να πει για τους Βρετανούς σκινάδες και το περίεργο φλερτ της μπάντας και του ska με τη ναζιστική σημειολογία. Όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα, ως καλεσμένος γνωστής μάρκας gin, τον είχα ρωτήσει σχετικά και μου είχε απάντησε «ρε συ το 1979 που βγήκε το "One Step Beyond" ήμασταν 18 χρονών, πιστεύεις ότι ξέραμε τι κάναμε;». Για να μου χαρίσει το bonus trivium ότι ήταν αυτήκοος μάρτυς της διάλυσης των Oasis στα παρασκήνια ενός φεστιβάλ στη Γαλλία.
Κυκλοφορεί στις 24/10



  Πηγή: www.jumpingfish.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου